Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

У новогодишњем интервјуу Пиротским вестима, градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је да је захваљујући оном што је рађено свих ових година Пирот град који има будућност, град који би већ 2020. године био мали и леп европски град, лидер у запошљавању, са јаким ИТ сектором, уз постојећу, али и обновљену текстилну индустрију.

Васић је истакао да посебну пажњу треба посветити решавању проблема незапослености, и то превасходно кроз побољшање квалификационе структуре незапослених, која је тренутно поражавајућа јер од скоро 7.000 незапослених на евиденцији тржишта рада, преко 4.000 нема адекватну квалификацију. Због тога се и дешава да инвеститор из Турске, који је веома заинтересован да оживи пиротску текстилну индустрију, тачније некадашњи Први мај, не може да нађе ни 200, од неопходних 500 до 600 радника.
-Година на измаку је била доста узбудљива по свим параметрима. Почетком године општина Пирот је добила статус града, што је сигурно својеврсно признање Владе Србије за посао који смо радили у протеклом периоду. После тога су наишли избори и ја сам већ рекао да је заиста тешко у једном малом граду какав је Пирот, у држави Србији, победити више пута заредом. Једном победити је тешко, два пута већ невероватно, три пута немогуће, а четири пута потпуно немогуће. Ми смо то остварили и ја се још једном захваљујем грађанима Пирота на поверењу. То значи да смо добро водили град у протеклом периоду, да нисмо имали пуно промашаја већ пуно добрих потеза и ја се искрено надам да ћемо тако наставити и и у 2017. години и надаље. У привредном смислу, 2016. године Тигар тајерс је наставио да шири капацитете, Слободна зона Пирот је наставила да промовише Пирот широм света. Било је доста културних и спортских догађаја, манифестација, Раднички Пирот је ушао у Прву лигу тако да можемо да будемо заиста задовољно годином на измаку-казао је Васић.
Када је о инвестицијама реч, Васић је истакао да је током 2016. године било више од 50 већих градилишта.

-Близу 300 милиона динара је инвестирано, много тога је урађено, много путева, инфраструктуре, водоводне и канализационе мреже, мислим да је град комунално изузетно добро урађен, привршава се кружни ток на Другом рингу, заокружујемо тај саобраћајни прстен око града и ја мислим да ће бити доста инвестиција у 2017. години. Обратићемо пажњу и на енергетску ефикасност, на изглед самог центра града, Дом војске, зграде у насељу Чешаљ, Драгошевој улици, позваћемо људе да, ако су спремни, заједно радимо и уређујемо стамбене зграде. Мислим да смо решили масу великих проблема у граду због чега смо покренули израду нови план капиталних инвестиција, с обзиром да је стари готово стопроцентно реализован-казао је Васић.

Он се осврнуо и на проблем незапослености, који је изражен у целој земљи.

-Мислим да би се проблем незапослености морао дубински анализирати и решавати, полазећи од структуре незапослених са евиденције тржишта рада. Од близу 7.000 незапослених, око 4.000 нема никакве или врло мале квалификације, испод трећег разреда средње школе. То је доста велики проблем и ја мислим да то треба да се решава у сарадњи са Националном службом, Министарством рада, а и локална самоуправа ту треба да предузме нешто по том питању. Већ сам разговарао са људима из ХЕЛП-а шта да радимо. Дакле треба предузети мере да се ти људи преквалификују, доквалификују, дошколују, како не би долазили у ситуацију да инвеститори дођу и питају, уз констатацију да имамо велики број незапослених, шта они знају да раде-казао је Васић и додао да град Пирот већ учествује у два значајна пројекта који се тичу решавања овог проблема са Владом Швајцарске и Немачке, али да се још масовније треба радити на решавању овог проблема.

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine