Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

До краја године број запослених у јавној управи и локалним самоуправама треба да се смањи за још око 5.000, а у Влади рачунају да ће највећи део тога бити остварен кроз пензионисање. Међутим, неке општине чекају велике промене – једни ће морати да отпуштају и по неколико стотина људи, док ће други моћи да запошљавају, већ од јуна.

Србија нема превише службеника, у просеку, али, на пример Прокупље има 800 запослених, а требало би да их има 317 мање.

– Отпуштање радника неће се одразити на квалитет услуга. Парадокс је вишак запослених, а с друге стране фали висококвалификованих људи – каже председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Уз превише запослених иду и превелики дугови. Прокупље дугује два годишња буџета општине. Смедеревска Паланка чак три – односно око 4 милијарде динара .

– Велики проблем су 19 јавних предузећа, како које оде у блокаду, отварали су ново предузеће и вршили испумпавање средстава из фирми. Ми смо с Министарством државне управе и локале самоуправе ушли у процедуру санације, како видимо будућност тих јавних предузећа – каже председник Општине Смедеревска Паланка Топлица Пинторовић.

Будућност је да све општине које превише троше на плате, морају да смање број запослених.

– Морамо полако, зато што је то отпуштање од 350, негде 450 људи до 2020. године. Полако да оптимизујемо, да би се ти људи сналазили и да би ми имали одрживо пословање локалних самоуправа – каже министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Међутим, на другој страни су општине попут Ивањице, Лознице, Пирота, Параћина, које имају мање од оптималног броја запослених и које је забрана запошљавања највише погодила.

– Најкритичније је у одељењу за урбанизам, пошто су последњи стручњаци прошле године отишли у пензију. И друге службе ће бити интересантне као предшколска установа, где смо имали неколико криза протекле године, због забране запошљавања – објашњава председник општине Параћин Саша Пауновић.

– Они се јављаују, ми дајемо одобрење за нова запошљавања, уколико су они испод маскималног броја запослених који смо одредили заједно и уколико имају средстава у маси плата. Ако испуњавају та два услова, од јуна дајемо зелено светло да се даље запошљавају људи – каже министарка државне управе и локалне смаоуправе Ана Брнабић.

Да би неког запослили, појашњава, морају да добију дозволу владине комисије. Каже да је одлучено да се забрана запошљавања продужи до краја године, да би се сачувао постигнути резултат – а то је за протекле три године уштеђених више од 100 мил ЕУР.

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine