Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На седници Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), одржаној у просторијама Цоца-Цола ХБЦ Србија, изабрани су нови  председник и чланови Управног одбора, који ће до новог сазива Скупштине НАЛЕД-а предводити организацију и иницијативе за унапређење пословног окружења у Србији.


За новог председника Управног одбора, на некадашње место министарке Ане Брнабић, изабран је Горан Ковачевић, генерални директор компаније Гомеx. Нови чланови су Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора, Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и Драгана Чукић, члан УО АЦЕС-а. Чланови који су задржали позиције у УО су Станка Пејановић, генерални директор Горења, Александар Ружевић, генерални директор компаније Цоца-Цола ХБЦ, Ернст Боде, генерални директор Мессер Техногас, Војислав Генић, директор САП-а за јавни сектор централне и источне Европе и  Владан Васић, градоначелник Пирота.


На отвореној седници са медијима, УО НАЛЕД-а дао је објективну оцену рада Владе у претходној години и најавио даље реформске приоритете. Према најновијим подацима Регулаторног индекса Србије (РИС) који оцењује процес припреме, доношења и примене закона, Влада Србије заслужила је половичну оцену (4,8 од максималних 10), што представља благи напредак у односу на претходну годину. Најбољу оцену институције су заслужиле за брзину одговора на упит привредног субјекта и  доступност информација од јавног значаја (7,5/10). Иако је резултат усвајања подзаконских аката три пута бољи, област спровођења закона је и даље најслабије оцењена (3,1/10) с обзиром да различити правилници и уредбе од значаја за привреду касне у просеку 1.411 дана.

Домаћин скупа и члан УО Александар Ружевић, истакао је кључне резултате које је Влада остварила у сарадњи са НАЛЕД-ом: „Поносни смо што смо заједно са Владом радили на увођењу електронских дозвола, изради Националног програма за сузбијање сиве економије и унапређењу позиције Србије на Доинг Бусинесс листи Светске банке – захваљујући томе инвеститори данас долазе до грађевинске дозволе за 8 дана, боља наплата пореза донела је додатних 40 милијарди динара у буџет, а Србија је 59. у свету по конкурентности што је најбољи резултат у последњих 9 година.“

Приоритети НАЛЕД-а у наредном периоду биће даља имплементација електронских дозвола и укупни развој електронске управе, укидање парафискалних намета и формирање регистра такси и накнада, унапређење рада инспекција и наградна игра са фискалним рачунима. Нови председник УО НАЛЕД-а, Горан Ковачевић, најавио је и почетак рада на новом издању Сиве књиге прописа: „Позивам све грађане и привреду да преко сајта НАЛЕД-а укажу на бирократске процедуре које треба елиминисати и да предложе решења. У протеклих осам година на нашу адресу је пристигло скоро 500 предлога за Владу Србије, од чега је 153 квалитетом заслужило место у Сивој књизи, а готово 50% је спроведено у дело“.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine