Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота мр Владан Васић, у интервјуу Пиротским вестима казао је да је годину на измаку обележио велики искорак у сарадњи са појединим министарствима, попут Министарства привреде, а посебно са Канцеларијом за јавна улагања, захваљујући којој су реновиране две школе (Младост и “8.септембар”) а предстоји реконструкција још две, Гимназије и ОШ “Свети Сава”. По Васићевим речима, 2017. година је година стабилности која је остварена уласком СНС у локалну власт. Та чињеница омогућила је Градској управи да се максимално фокусира на инвестиције.


- Годину за нама је, по мени, можда обележио и искорак у сарадњи са неким министарствима, као што је Министарство привреде, затим Канцеларија за јавна улагања с обзиром да смо имали две значајне инвестиције са Канцеларијом, трећу реализујемо сада а још две школе треба значајно да реновирамо. У политичком смислу 2017. годину обележио је улазак СНС-а у локалну власт. То је доста стабилизовало политичку ситуацију, побољшало атмосферу у смислу да не морамо само да се бавимо политичким стварима, већ много озбиљније инвестицијама и сарадњом са државом, тако да када све то узмемо у обзир, мислим да је 2017. година била веома успешна година-каже градоначелник Васић.
Васић: Пирот има убрзан развој, идемо добрим корацима напред

- Ми смо се у задњих десетак година, када је реч о просечним зарадама, подигли са 117. на 17. место па смо тако сада по просечним платама испред Новог Сада, да не говоримо о Нишу и Крагујевцу. Томе је допринело више фактора, најпре инвестиција Мишелина, која је отворила доста посредних радних места јер су многи кооперанти Мишелина подигли производњу или размишљају о Пироту. Затим позитиван утицај је имао и Коридор 10. Многи људи су нашли запослење и многе мање фирме из Пирота раде на Коридору-каже градоначелник Васић и додаје:

Коридор 10 код Пирота

- Свакако је и локална самоуправа са ефикасним јавним предузећима и великом инфраструктуром дала свој допринос. Не треба минимизирати ни туристички потенцијал Пирота. Ми смо последњих година, из године у годину по 60 до 70 посто подизали број ноћења, велики број Бугара оставља доста живог новца, а развио се и предузетнички дух што није било карактеристично за Пирот-закључује Васић.

У оквиру Слободне зоне Пирот ради 6.500 радника

Градоначелник је истакао чињеницу и да се полако буди текстилни сектор у нашем граду, по коме је Пирот био препознатљив.

- Из некадашњег Првог маја, након стечаја, изашло је доста малих текстилних фирми. Сада имамо срећу да је један богати власник из Италије купио “Први мај” – Мирољо. Очекујемо да он настави и повећа производњу. Имамо инвеститоре који су дошли и обратили се локалној самопурави ми их спојили са Слободном зоном где су почели или ће почети да раде. У оквиру режима Слободне зоне имамо негде око 6.500 радника. Дакле није Пирот само Тигар тајерс, већ Пирот има велики број мањих послодаваца. Готово да више немамо локација за заинтересоване инвеститоре и добро је што смо купили од војске земљиште на локацијама бившег полигона и стрелишта где ћемо оформити нове индустријске зоне. Од наредне године покушаћемо да се фокусирамо и на развој ИТ сектора-каже Васић.
Ово је први део великог интервју са градоначелником Владаном Васићем. Очекујте наредних дана наставак интервјуа.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine