Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У великој сали СО Пирот, 44 незапослена лица потписала су уговоре о похађању стручних обука. У сарадњи са НСЗ Филијалом у Пироту, а у оквиру пројекта који Хелп реализује са општином Пирот, биће организоване обуке за посластичаре, козметичаре, информатичка обука по ЕЦДЛ станарду и курс енглеског језика средњи ниво.


Овим обукама које ће трајати три месеца, 39 жена и 5 мушкараца, незапослених лица, стећи ће знања и вештине којима ће лакше доћи до посла. Међу полазницима обука је 14 особа ромске националности и две особе са инвалидитетом. Више од половине полазника, 28 од 44, је млађе од 30 година.
Ово је осми циклус сарадње између Хелп-а и општине Пирот, а овог пута подршку нам пружа и Национална служба за запошљавање филијала Пирот. Сарадња је у интересу свих нас, а у корист градјана Пирота, каже Владан Васић, председник општине Пирот.
Маша Бубањ, менаџер програма за јужну и југоисточну Србију каже да пројекат “Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији“ траје од 2013. до краја 2016. године, уз финансијску подршку Немачке владе и општина Пирот и Смедерево.
У првој фази сарадње, на основу потписаног меморандума, 12 незапослених са евиденције НСЗ Филијале у Пироту, завршило је обуку у фабрици Тигар обућа и свих 12 је примљено у радни однос. Сарадња са Националном службом за запошљавање заснована је на споразуму о сарадњи на  превенцији социјалне искључености и повећању интеграције теже запошљивих група на тржишту рада у оквиру Хелп-ових пројеката, рекла је Јелена Костић, директорка пиротске филијале Националне службе за запошљавање.
Од почетка циклуса у Пироту је одржано 7 радионица о теми запошљавања, предузетништва и могућностима запошљавања за 122 особе и организована стручна обука за 10 незапослених, у области пољопривреде и остале стручне обуке за 15 лица. Пословне обуке до сада је кроз пројекат, похађало 35 особа.
За 15 година деловања у Републици Србији, немачка организација Хелп је подржала готово пет хиљада појединачних корисника, изградила више од 500 стамбених јединица за избегла, расељена и социјално угрожена лица и пружила хитну хуманитарну помоћ у вредности од преко 6 милиона евра.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine