Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

У категорији издавања грађевинских дозвола наша земља у 10 најбољих на свету. Грађевинске дозволе и ефикаснија процедура оснивања фирми поново су помогли Србији да напредује на Доинг бусинесс листи и оствари најбољи пласман у 12 година колико је уврштена у рангирање Светске банке о лакоћи пословања – 43. место међу 190 земаља. У категорији издавања дозвола Србија је ушла у Топ 10 земаља света скоком са 36. позиције, захваљујући додатном скраћењу процедуре, уз готово двоструко смањење трошкова. Време потребно за оснивање фирме у нашој земљи сада је 5,5 дана уместо седам, уз три пута мањи трошак што нас је у категорији покретања бизниса погурало са 47. на 32. место.


За даљи напредак кључни ће бити развој е-управе и електронских сервиса за привреду, оцењено је на ИИ годишњој конференцији „Доинг бусинесс 2018: Јачање конкурентности Србије“ коју је у хотелу Хyатт организовао НАЛЕД уз подршку УСАИД Пројекта за боље услове пословања и амбасаде Краљевине Холандије и уз присуство премијерке Ане Брнабић и потпредседнице Владе Зоране Михајловић.


– Од 2014. године, када је Влада Србије почела системски да се бави унапређењем пословне климе и креирањем услова за нове инвестиције, константно напредујемо на Доинг Бусинесс листи и показујемо колико озбиљно и посвећено радимо на стварању услова за креирање нових инвестиција које су основни покретач економије. Сада када се налазимо при врху листе у једном броју категорија, даље напредовање је својеврстан изазов јер што смо боље рангирани, то је напредовање теже. Због тога одмах настављамо са реформама, како бисмо побољшали позиције и у другим категоријама – изјавила је председница Владе Ана Брнабић.


Премијерка је најавила унапређење прописа који ће донети брже добијање прикључка за струју, реформу катастра и заштиту мањинских акционара, усвајање измена Закона о стечају који је у скупштинској процедури, као и развој е-управе. „Подаци говоре да је кључ унапређења пословног окружења е-управа, чиме постижемо већу транспарентност и ефикасност», закључила је Брнабић.


– Значај е-управе најбоље видимо на примеру грађевинских дозвола где смо за три године прескочили чак 176 земаља и са 186. стигли на 10. место што је невероватан успех. С правом очекујемо да ћемо се и у категорији покретања бизниса фирми наћи у 10 најбољих земаља света увођењем оснивања фирме електронским путем и да ћемо бити нови хит у категорији уписа имовине када буде омогућено да преко е-шалтера за само 3 дана једним одласком код нотара региструјемо имовину, на чему радимо с Министарством грађевинарства – изјавио је члан УО НАЛЕД-а Владимир Новаковић.


Према његовим речима, на основу анализе НАЛЕД-а активно се ради на коначној елиминацији печата из више од 70 прописа, а успех очекујемо и у категорији плаћања пореза с обзиром на то да с Министарством финансија сарађујемо на увођењу електронске пријаве пореза на имовину и пренос апсолутних права за правна лица. Са применом е-фактура и унапређењем система повраћаја ПДВ-а, на чему инсистира НАЛЕД, и у овој области можемо до самог врха Доинг бусинесс листе.


Заменик директора УСАИД Пројекта за боље услове пословања Душан Васиљевић напоменуо је да је остало само шест месеци да докажемо да су нове реформе спроведене и да се примењују како бисмо напредовали на ДБ 2019 листи, „важном производу који покреће реформе широм света“.


– Тим УСАИД БЕП пројекта је поносан на допринос унапређењу услова за пословање у Србији кроз учешће у реформама издавања грађевинских дозвола и инспекцијског надзора, укидање 138 парафискална намета, измене Закона о раду, увођење програмског буџета и креирање професије проценитеља вредности непокретности. Драго ми је да могу да најавим да ће УСАИД наставити и у наредном периоду да подржава реформске процесе – рекао је Васиљевић.


На скупу је истакнуто и да у неколико области ресорне институције нису учиниле довољно. Најлошији пласман остварен је у категорији добијања прикључка за струју где је Србија пала на 96. место Готово ништа није унапређено ни у категоријама добијања кредита и заштите мањинских акционара, а посебно опомиње чињеница да смо пали на листи у категорији решавања стечаја иако већ годину дана на усвајање чека готов нацрт закона. У овим областима Србија је у горњој половини табеле, али оцене Светске банке ипак откривају да смо још далеко од лидера листе Новог Зеланда.


Србија је једна од најбоље пласираних земаља на Доинг бусинесс листи у југоисточној Европи. Испред нас су Македонија (11), Словенија (37), Косово* (40) и Црна Гора (42) док смо бољи учинак имали од Румуније (45), Мађарске (48), Бугарске (50), Хрватске (51), Албаније (65), Грчке (67) и БиХ (86).

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine