Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Делегације града Пирота, СУБНОР-а Пирот, Удружења за неговање традиција ратова од 1912. до 1918. године, резервних војних старешина и политичких партија положиле су цвеће, у склопу свечаности обележавања Дана града Пирота и ослобођења од Турака, на Споменик ослободилаца Пирота у Тијабари. У име Градске управе присутнима се обратио, члан Градског већа, Сретен Савов, захвалио на одавању поште палим борцима и подсетио на краћи историјат.

Савов је указао на неке детаље ослобађања Пирота од Турака, истакавши да је до ослобађања народа дошло кроз национални романтизам, који је био присутан у целој Европи. Ослобођени су делови Србије, Грчке, Црне Горе са тенденцијом ослобађања и других народа. Болесник са Босфора, како је тада Турска називана, постепено се повлачио са многих територија. Србија је после Невесињске буне, 1875. године, кренула против Турака када је поведен Први српско – турски рат. Намера да се ослободи јужни део Србије није успела, па се након тога, уз помоћ Русије, кренуло у велике офанзиве. Требало је регрутовати 30.000 војника, а одазвало се три пута више. Ослобођен је Пиротски округ, Нишавски, Топлички, Лесковачки и Врањански. Захваљујући дипломатији Јована Ристића Берлинским мировним споразумом, 30. јуна 1878. године, Пирот и пиротски крај су званично постали саставни део Србије, рекао је Савов.   

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine