Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

У свечаној сали ГУ Пирот одржан је први састанак радне групе за израду Стратегије за младе Града Пирота која се доноси на период од пет година. Стратегија за младе представља основни документ јавне политике, којим се на целовит начин утврђује стратешки правац деловања и јавне политике у области планирања и спровођења омладинске политике,  дефинише приоритетне области за младе и активности које одговарају на специфичне потребе младих Града Пирота. У републици Србији млади чине око 20% становништва а у Пироту је овој категорији припада  17 % популације.

Поред младих, састанку су присуствовали представници релевантних институција и организација цивилног друштва који ће кроз предлоге у радној групи допринети креирању овог значајног документа. Партнер у изради Стратегије за младе Града Пирота је Регионална развојна агенција Југ која је учествовала у изради  Плана развоја града Пирота као и у изради Средњорочних плановаразвоја.

Наташа Андрејевић из РРА Југ каже да већ постоји тесна сарадњу са градом Пиротом  у изради стратешких докумената  па је израда Стратегије за младе логичан  наставак процеса. „Настојаћемо да   кроз детаљну секторску анализу мапирамо потребе младих Пирота. Иницијатива је кренула од локалних организација и Града Пирота који има жељу да донесе политике које ће допринети побољшању положаја младих, са циљем да млади остану у Пироту и да они који су привремено у другим градовима могу да се врате и да овде имају услове да задовоље своје потребе“ – каже Андрејевићева.

Она истиче да је веома  важно да постоји политика на нивоу града коју ће доносиоци одлука препознати и коју ће сагледати  кроз буџет како би се одређени  пројекти реализовали. Није довољна само жеља, потребна су нам средства, ресурси за  реализацију и потребна је воља свих локалних актера како младих, НВО, школа, образовних институција,  тако и  представника локалне самоуправе да се укључе и да утичу на процесе који ће допринети побољшању могућности за запошљацвање младе, отварању  нових радних места и слично. Имамо много простора да дајемо идеје и да радимо, поручила је Наташа Андрејевић из РРА Југ.

Искуства РРА која је  била ангажована на изради бројних стратешких докумената показују да су највећи проблеми младих, који су заједнички у целој Србији, поред незапослености, односе и на  укључивање ове категорије становништва  у процесе који доприносе побољшању њиховог положаја као и слаба заинтересованост да дају своје идеје и да покажу своје могућности. Стратегија за младе ће бити документ који ће представљати полазну основу за решавање бројних питања као што је  питање безбедности младих и социјална компонената на коју се у протеклом периоду није обраћала довољна пажња. „Локални механизми који се односе на безбедност не само у Пироту него и шире нису ојачани, нису довољно подржани, немамо активна саветовалишта за младе, психолошка саветовалишта. Изостаје едукација младих о различитим темама као што је репродуктивно здравље, безбедност младих, коришћење опијата и слично. Требало би јачати капацитете још у основној школи и средњим школама како би млади пре свега имали свест о овим појавама и како би могли да помогну и себи и другима али и да доприносили развоју целокупне друштвене заједнице“ – поручила је Наташа Андрејевић из РРА Југ.     

Извор: Пиротске вести

 

Електронско подношење захтева

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine