Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Град Пирот и Регионална депонија Пирот, када је реч о систему за управљање отпадом који је изграђен, лидери су у Србији, а депонија попут оне у Пироту, у основи, могу се видети широм ЕУ, речено је данас током студијске посете представника Делегације ЕУ у Србији и представника 17 градова из целе Србије.

Џон Глејсбрук, програм менаџер Ејс програма Краљевине Шведске и ЕУ казао је да су у Пироту присутни представници 17 најнапреднијих општина када је реч о третману и управљању отпадом.

-Пирот и Регионална депонија нуде могућност да се види шта се може постићи кроз добру сарадњу на свим нивоима. Регионална депонија је одличан програм како српске националне институције, Министарство заштите животне средине сарађује са локалним властима, али на крају, грађани су ти који су врло важни да цео овај систем функционише. Отпад који овде видимо је добар као и свуда у Европи, грађани су врло добро разумели важност целе ове приче-казао је Глејсбрук.

Антоан Авињон, из Делегације ЕУ у Србији казао је да му је ово друга посета Пироту и Регионалној депонији.

-Увек сам импресиониран квалитетом отпада који се овде сакупља. отпад је чист, што значи да примарна сепарација  на месту настајања отпада функциониште и грађани то одлично раде. То су одличне вести и заиста сам задовољан јер то значи да ће процеси који иду иза тога, бити још бољи-казао је Авињон.

Прва секретарка амбасаде Шведске у Србији Илде Ројтер казала је да Шведска велику пажњу посвећује очувању природне средине.

-Заједно са ЕУ смо уложили много средстава како би подржали зелену транзицију Србије. Овде у Пироту имамо три активна пројекта сарадње Србије и Шведске. Фокус је на управљању отпадом. Фоцус је на примарној сепарацији отпада. Други пројекат тиче се индустријске емисије и врло сам срећна да видим да се Пирот припрема за добијање интегрисане дозволе неопходне за управљање свим врстама отпада-казала је Ројтер.

Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов истакао је да је данашња посета врло значајна.

-Присутни су представници 17 општина, директори комуналних предузећа. Сви су рекли да је Пирот број један у томе и да то што су данас видели нигде у Србији нису видели, а обишли су целу Србију. То ствара имиџ и порука је да Пирот уме да направи и реализује велике пројекте који значајно унапређују квалитет живота. То признаје и представник Европске делегације који већ други или трећи пут посећује Регионалну депонију, ту су и представници Министарства и сви су одушевљени тиме како функционише депонија-казао је Иванов и додао да следе преговори са представницима УНДП организације који се тичу нових пројеката.

-Реч је о пројекту изградње соларне електране, о добијању интегрисане дозволе, али представник УНДП сугерисао нам је и да се ове може изградити ветроелектрана-казао је Иванов.    

Извор: Пиротске вести

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine