Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је одржана седница Градског већа на којој су разматрани програми рада Скупштине града, програми рада са финансијским плановима јавних преузећа и установа културе и организација за 2019. годину. Већници су разматрали и предлог Плана детаљне регулације „Извор – Свети Јован“, сет одлука везаних за утврђивање пореза на имовину, Одлуку о реализацији Буџета у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за идућу годину, одлуке о социјалној заштити, Решење о утврђивању економске цене програма васпитања и  образовања Предшколске установе „Чика Јова Змај“.


На дневном реду седнице било је и разматрање Програма коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја, Програма мера за унапређење услова живота на територији града Пирота као и Програма коришћења средстава за заштиту и унапређење животне средине.
По завршетку седнице, у изјави за медије, сви директори јавних предузећа укратко су представили планове пословања за 2019. годину.
Славиша Свиларов, директор ЈП за планирање и уређење грађевинског земљишта, каже поред осталог да ће у другој половини 2019. године приступити изради новог плана града и урадити двадесетак пројеката за потребе града који ће бити реализовани у наредним годинама.
Рад Топлане у предстојећој години карактеришу две ствари – прелазак Енергане на компримовани нафтни гас и блага корекција цене, рекао је Братислав Ћирић, директор. Он је објаснио да се повећање цена односи на смањење цена за правна лица и повећање цена за стамбене просторе, односно корекција односа између фиксног и варијабилног дела, што на годишњем нивоу неће представљати велика одступања.
Регионалну санитарну депонију у наредној години очекује друга фаза изградње другог дела депоније, изградња хале и инсталирање линија за секундарну сепарацију, за шта ће данас или сутра бити потписан уговор са Министарством заштите животе средине и Градом Пиротом, најавио је директор Небојша Иванов и додао да је за ове намене министарство обезбедило 40.800.000 динара.


Јавно предузеће „Водовод и канализација“ планира повећање цене од 3%, што би, према речима директора Зорана Николића, требало да покрије инфлацију и порез цене материјала. За инвестиције овог предузећа планирано је 57 милиона динара.
Бобан Толић, директор ЈП „Комуналац“ каже да су на седници имали измене Програма пословања предузећа с обзиром да су ребалансом буџета добили три милиона динара за Зимску службу што су морали да уврсте у свој Програм.
Када је у питању 2019. година, Толић истиче да се планира много послова, предвиђени су приходи од око 285 милиона, добит се планира на око 900.000, а желе да инвестирају и у механизацију за шта се планира око 36 милиона. Све своје цене услуга Комуналац је повећао за 5%.
Градоначелник Владан Васић се осврнуо на рад свих јавних предузећа истичући да у поређењу са свим градовима и општинама у Србији ми спадамо у квалитетније локалне самоуправе по раду јавних предузећа. За ових десетак година унапређен је рад јавних предузећа, нагласио је Васић и навео да је Водовод променио 30 км водоводне мреже, граде се канализације у селима, а највећи изазов који предстоји је постројење за пречишћавање отпадних вода. Топлана има потпуно нов систем, имамо Енергану Сењак, а планира се и увођење новог енергента. Када је у питању Депонија можемо да будемо задовољни што је имамо, с обзиром да у свега седам градова у Србији постоје депоније. У плану је увођење примарне сепарације отпада, а онда и да се на депонији уведе и секундарна сепарација, рекао је Васић.


О овим и осталим темама одлучиваће се на седници Скупштине града која је заказана за петак, 28. децембар са почетком у 10 часова.

Извор: Плусонлине

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine