Predstavnica Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne republike Nemačke Imke Gilmer, danas je sa delegacijom nemačkih vladinih organizacija HELP i GIZ, posetila Pirot i novu energanu Senjak, koja je izgrađena upravo zahvaljujući odličnoj saradnji našeg grada i Vlade Nemačke.

Kako je kazala novinarima, Pirot je primer kako treba da se razvija infrastruktura u gradu i kako da se na najbolji mogući način iskoriste strani fondovi za izgradnju važnih infrastrukturnih projekata, poput Energane u Senjaku.
Deleganciju Nemačke najpre je primio u svom kabinetu gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, nakon čega su zajedno obišli Energanu Senjak.

- Glavni cilj današnje posete je da se na licu mesta uverim koliko je odlična saradnja sa gradom Pirotom. Ovde sam mogla da se upoznam sa tim koji projekti se realizuju, pre svega u oblasti toplifikacije i vodosnabdevanja i vidim da to zaista funkcioniše odlično. Za Pirot se može reći da je primer drugim gradovima i to u mnogim oblastima, i u domenu energetske efikasnosti, a grad Pirot je pionir kada je reč o uvođenju novog tarifnog sistema prema ostvarenoj potrošnji-kazala je Gilmer i dodala da se danas u okviru ove posete Pirotu, upoznala sa timom ljudi koji imaju jako mnogo planova i vizija za grad, ali da uspevaju i da realizuju svoje planove.


Gradonačelnik Vasić zahvalio se delegaciji Nemačke na poseti.

- Ovo je visoka delegacija, a osim gospođe Gilmer, tu su i predstavnici ambasade Nemačke, visoki predstavnici nemačkih institucija kao što je KFW banka, GIZ, HELP. Mi smo u partnerstvu sa KFW bankom krenuli u program obnove toplane i grejanja, a napravili smo kompletno nov sistem, što bez KFW banke ne bi uspeli. Posle toga smo imali dobar program u oblasti poboljšanja vodosnabdevanja, očekuje nas još jedan program za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a pored toga, odlično sarađujemo sa HELP-om, GIZ-om i drugim nemačkim institucijama. Ja mislim da je Nemačka najvažnija zemlja u EU, naša saradnja sa njihovim institucijama je više nego potrebna Pirotu i Srbiji. Mislim da možemo da budemo zadovoljni dosadašnjom saradnjom i da očekujemo dobru saradnju i u buduće-kazao je gradonačelnik Vasić.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine