Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Град Пирот у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања приводи крају радове на уређењу канала Рогоз код истоименог насеља, низводно од моста код Расадника у дужини од преко пола километра. Вредност радова је 25 милиона динара, а по речима градоначелника Васића, који је данас обишао радове, у плану је да на овом потезу, у дужини од три километара буде уређен нови пиротски Кеј који ће штитити мештане од бујица, али и значајно повећати квалитет живљења у овом делу града. Вредност планираних радова у четири фазе, чија реализација је већ начелно договорена са Канцеларијом за јавља улагања је око милион евра, казао је Васић.


Прва фаза радова вредна 25 милиона динара приводи се крају, радиће се још три фазе

- Желим да се захвалим Канцеларији за јавна улагања с обзиром да са њима реализујемо овај веома важан пројекат за овај део града. Уређује се око 560 метара канала низводно од моста код Расадника. Вредност радова је преко 25 милиона динара. Оно што ми желимо у још већој дужини урадимо овај канал који је представљао опасност по околне куће и насеља-казао је градоначелник Васић и додао да је у значајној мери повећана и пропусна моћ канала.


- Канал сада може да прими и спречи плављење, статистички посматрано, количину воде која се јави једном у педесет година, а до сада је могао да заустави бујицу каква се јавља једном у 25 година-казао је Васић.
По његовим речима, извршена је и дренажа околног терена па је смањен ниво подземних вода који је овде био доста висок.


- Урадили смо и пројектну документацију за сређивање канала Рогоз 230 метра узводно од моста а расписана је јавна набавка и увелико се раде пројекти у четри фазе за регулисање канала све до улива у Нишаву. Када све то срачунамо, негде око три километара канала Рогоз ће бити уређено и то ће бити нови Кеј, градско шеталиште за овај део града и за људе који овде живе. У наредном периоду радићемо на уређењу бедема, а најважније је да смо обезбедили овај део града од поплава. Прави изазов биће уређење канала кроз само насеље Рогоз, где су куће најближе каналу, где је најмања пропусна моћ канала и то ће бити изазов за инжењере и извођаче радова. Имамо начелни договор са Канцеларијом за јавна улагања да наставимо финансирање све четири фазе. Ова фаза је вредна 25 милиона динара, све четири фазе су вредне око милион евра и надам се да ће људи бити безбедни и да ће чувати канал, да се више неће бацати смеће у канал као што је то био случај у ранијем периоду па и сада-казао је градоначелник Васић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine