Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На последњој седници Скупштине града одборници су, измедју осталог, усвојили Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период од 2019. до 2021. године.

На основу Споразума о сарадњи у оквиру програма “Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”  Стална конференција градова и општина  потписала је, средином прошле године,  споразуме о сарадњи са 10 изабраних градова и општина који су добити свеобухватан пакет подршке за израду и унапређење стратешких, финансијских и институционалних механизама у спровођењу мера социјалног укључивања Рома и Ромкиња, медју којима је и град Пирот. Циљ је побољшање социо-економског положаја ромске популације и спровођења приоритетних стратешких мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године.

На изради ЛАП-а радио је мобилни тим, који има 16 чланова – координатор  за ромска питања, здравствени медијатор, педагошки асистенти, али и представници Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање и Дома здравља. Били су укључени и стручњаци Сталне конференције градова и општина, а укључивали су се и стручни сарадници и представници ромских невладиних организација.

Радмила Нешић, координатор за ромска питања у Градској управи Пирот каже да је План један комплетан стратешки документ који ће се реализовати преко оперативних планова и свако питање у плану разрадјено је до детаља. Имплементација плана практично је почела и пре самог усвајања.

Укупни буџет за реализацију целокупног Акционог плана износи око 32 милиона динара и он се финансира делом из локалног Буџета, а делом из донаторских средстава.

Стална конференција градова и општина (СКГО) је 11. марта 2019. године уручила 30 аутомобила и рачунара градовима и општинама, медју којима  је и Пирот,  које имају формиране мобилне тимове за инклузију Рома, а у циљу подизања њиховог капацитета и адекватног функционисања.

Возила Фиат Типо и рачунаре донирала је Европска унија у оквиру Програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује СКГО, а главни корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извор: ПлусОнлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine