Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Београд, 24. октобар 2019. – Реформе Министарства привреде у области заштите мањинских акционара и решавања стечаја, као и рад Министарства грађевинарства на даљем унапређењу система грађевинских дозвола, погурали су Србију до 44. позиције на новој Доинг Бусинесс листи, што представља скок од четири места у односу на претходну годину, речено је на ИВ годишњој конференцији “Doing business 2020” у Београду.
Захваљујући изменама Закона о привредним друштвима, на којима су сарађивали Министарство привреде и НАЛЕД, дата су већа права мањинским акционарима у управљању компанијама и подигнута транспарентност у пословима руководства где постоји потенцијални лични интерес директора. Због тога је у овој категорији остварен највећи помак, од 46 места (са 83. на 37.).

Светска банка признала је и измене Закона о стечају, којима је између осталог дато право свим повериоцима да учествују у избору стечајног управника и од управника добијају све информације о поступку стечаја, те је остварен скок за осам места (са 49. на 41.).
Међу десет индикатора које Светска банка оцењује, неприкосновено прво место и даље држи издавање грађевинских дозвола, системска реформа која континуирано помера Србију ка врху листе. Највеће унапређење постигнуто је кроз Закон о републичким административним таксама, чијим је изменама готово преполовљена такса за добијање локацијских услова. Због тога је Србија напредовала још два места и новим пласманом остварила најбољи резултат у региону и уједно најбољи резултат икада постигнут у овој категорији.

За бољу позицију Србије, заслужно је и померање од 10 места у области добијања прикључка на електромрежу (са 104. на 94.). С друге стране, у  категорији покретања пословања забележен је најслабији резултат (пад са 40. на 73.) што је последица увођења нове административне процедуре за пријаву стварних власника предузећа у сврху спречавања прања новца, за шта је НАЛЕД указао да тај поступак не треба раздвајати од поступка регистрације фирме.
Градоначелник Пирота, мр Владан Васић присуствовао је данас овом догађају и ову прилику искористио да се сусретне и разговара са многобројним значајним званицама, министрима и члановима дипломатског кора. Градоначелник Васић је уједно и потпредседник УО Налед-а.


Више од 300 угледних званица из државних институција, привреде, међународних организација и дипломатског кора учествовало је на скупу, који је су отворили потпредседница Владе Србије и председница Заједничке групе за Доинг Бусинесс Зорана Михајловић, Њ.Е. Британска амбасадорка у Србији Сиан МацЛеод, регионални менаџер за централну и југоисточну Европу ИФЦ-а, Тхомас Лубецк и председник Надзорног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић.


Од земаља у региону, испред Србије предњаче само Северна Македонија и Словенија
На новој Доинг бусинесс листи, од Србије су међу економијама региона једино успешније Северна Македонија (17) и Словенија (37), док су иза остале БиХ (90), Албанија (82), Косово* (57), Хрватска (51) и Црна Гора (50). Осим Србије, напредак су оствариле Хрватска, скоком за седам места (са 58. на 51.) и Словенија за три (са 40. на 37.). Пад су забележиле Албанија за 19 места (са 63. на 82.), Косово* (са 44. на 57.), Северна Македонија (са 10. на 17.), БиХ (са 89. на 90.). Црна Гора је задржала исто место (50)

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine