Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Борба за родну равноправност није специфична само за Србију, до данас не постоји ни једна земља у свету у којој су жене и мушкарци изједначени каже, председница Скупштине града Пирота и председница Савета за родну равноправност, др Милена Димитријевић. И даље постоје дискриминација, сексуално узнемиравање и други видови узнемиравања жена. Међутим, ситуација се поправља захваљујући заједничким напорима оба пола, бројним мерама у том правцу, а град Пирот је изузетно посвећен политици једнаких могућности за све, каже др Димитријевић. 

У складу са Законом о родној равноправности град Пирот је у протеклом периоду формирао одређене механизме за родну равноправност и на њиховој функционалности се перманентно ради.

“Имамо лице из Градске управе које је управо одговорно за питање родне равноправности. Затим, оформили смо Комисију за родну равноправност коју чини петоро одборника, три жене и два мушкарца, а формирали смо и Савет за родну равноправност са 15 чланова, половину чине особе женског пола. Ово наглашавам јер су све то питања и за жене и за мушкарце, жене ту не траже нека већа права, већ, једноставно, основна људска права на која се ми сви позивамо. Ми већ дуже време радимо на изради важног стратешког документа, а то је Локални акциони план за родну равноправност, којег до сада нисмо имали, и ту ћемо дефинисати циљеве за наредни трогодишњи период” – изјавила је др Димитријевић.

Она сматра да је неопходно направити родну анализу, имати родну статистику, како би се видело какво је стање и у здравству, образовању, политичком и друштвеном животу заједнице и слично. Економско оснаживање жена је приоритет да би жене активније учествовале у раду друштвене заједнице, али и да поправе свој материјални положај. Ово су само неки од елемената који ће бити дефинисани Локалним акционим планом, који ће, поред осталог, имати улогу да подстакне жене, да их охрабри, осмисли одговарајуће пројекте и укључи што већи број, рекла је др Димитријевић.

У Скупштини града Пирота жене су заступљене са 39 посто, а у периоду између 2012. и 2015. године било је само 3,6 посто жена. У деветочланом Градском већу две су жене. У Управи града заступљеност жена и мушкараца је подједнака. Међу директорима јавних предузећа нема жена, а пет жена је на руководећим местима јавних установа у Пироту.   

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine